Logo Gemeente Venlo schaduw
Gemeente Venlo

Werken bij de Gemeente Venlo

We love… de mens
Er werken honderdduizend mensen voor de Gemeente Venlo. Wat? Nou ja, we zullen dat even uitleggen: de Gemeente Venlo is geen eiland met ambtenaren, maar – net als je sportvereniging, je vrienden, je familie of je wijk - onderdeel van de samenleving. In Venlo wonen honderdduizend mensen die van alles weten en kunnen. Als Gemeente zouden we wel gek zijn als we daar niks mee zouden doen. In een tijd waarin alles draait om centen en cijfers en de wereld razendsnel verandert, zijn we gaan nadenken hoe we daar als organisatie mee om moeten gaan. We kwamen tot een revolutionaire oplossing: de mens. Reinventing human values, noemen we dat. Talent, kennis, creativiteit, medeleven, interesse, aandacht... Gewoon, van die dingen die alleen mensen ons kunnen bieden. Daar willen we als overheid ruimte aan geven, zowel binnen de organisatie als erbuiten. Hoe? Lees onze beknopte besturingsfilosofie.
 
Cradle to cradle

Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat Venlo wereldwijd de aandacht trekt met haar cradle to cradle-filosofie. Cradle to wat? De kern van het idee is dat grondstoffen zonder kwaliteitsverlies kunnen worden hergebruikt. Ons gloednieuwe stadskantoor - een fantastische werkplek - is daar een perfect voorbeeld van, maar let op… there’s more than meets the eye. De kringloopgedachte sijpelt door in al ons doen en laten. Duurzame ontwikkeling, sociaal ondernemerschap, people, planet, prosperity, allemaal begrippen die aansluiten bij onze visie. Terugkomend op de mens: vanuit de cradle to cradle filosofie zien we de mens als onze belangrijkste grondstof. Meer weten? Check dit filmpje  
 
Regio Venlo

Werken bij een gemeente is geen sinecure: burgers willen wat, politici willen wat en er zijn wetten en regels waar je mee moet dealen… Tsja, we zijn nou eenmaal geen 'koekjesfabriek'. Maar, de uitdagingen liggen voor het oprapen. Regionaal gezien zijn we de grootste en dus vaak kartrekker in belangrijke ontwikkelingen. Dat is complex, hartstikke interessant en het brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Hoewel Venlo een grensstad is, proberen we die grenzen zoveel mogelijk te negeren. Niet alleen de grens tussen burger en overheid, maar ook de stadsgrenzen én de landsgrens. Het Duitse achterland is ontzettend belangrijk voor Venlo. We zijn al jaren Europa’s belangrijkste logistieke hotspot, samen met onze oosterburen zijn we het grootste tuinbouwgebied van Europa en een regio met relatief de meeste kennisintensieve banen voor hoogopgeleiden van ons land. Daarnaast is Venlo een studentenstad in ontwikkeling. Het aantal studenten neemt al jaren toe door de komst van nieuw hoger onderwijs en de ontwikkeling van de Brightlands Greenport Venlo Campus. Anderzijds hebben we net als elke stad natuurlijk ook hondenpoep en losliggende stoeptegels… Saai is het in elk geval nooit!
 
De stad is van jou

Dat is misschien wat overdreven, maar in Venlo kun je écht iets betekenen. Onze organisatie is afgestapt van haar oude hiërarchie en laat projecten zoveel mogelijk bottom up ontstaan en groeien. We denken vanuit de leefwereld – je weet wel, waar de echte mensen wonen - en niet vanuit het systeem van de overheid. Venlo is robuust genoeg om je vast te bijten in majeure projecten, maar niet zo robuust dat je verzuipt in bureaucratisch gedoe. Kortom: je krijgt bij ons écht ruimte om aan de slag te gaan. Ons credo is loslaten in vertrouwen, dus denk je een oplossing te hebben, ga ervoor!

Stage bij de gemeente Venlo 
De gemeente Venlo is een moderne, ambitieuze organisatie die volop in ontwikkeling is en bouwt aan de ontwikkeling van de stad en het verbeteren van de dienstverlening aan de inwoners. De ontwikkeling is gericht op verbetering van de bestuurlijke en ambtelijke aansturing, klantgerichter opereren, meer integraal werken en meer ruimte en verantwoordelijkheid aan de medewerkers te geven. Daarnaast worden antwoorden geformuleerd op de uitdagingen van verdergaande regionalisering, decentralisaties, voortdurende eisen aan efficiency en effectiviteit en de eisen van een nieuwe generatie werknemers en burgers.

Wil jij weten hoe het is om bij een moderne, ambitieuze overheidsorganisatie te werken ? De gemeente Venlo wil graag een bijdrage leveren aan het opleiden en ontwikkelen van jongeren. Wij bieden MBO, HBO en WO studenten graag de mogelijkheid kennis te vergroten en praktijkervaring op te doen in een centrumgemeente met 100.000+ inwoners.

Wil je weten welke stageplaatsen beschikbaar zijn bij de gemeente Venlo en/of in de regio, klik dan hier.

Indien je geen geschikte stagevacature hebt kunnen vinden gericht op jouw opleiding, dan heb je ook de mogelijkheid om een “open” stageverzoek in te dienen via; stage bij de gemeente Venlo.

In cijfers
Stad: Venlo / Provincie: Limburg / Oppervlakte: 127,95 km2 / medewerkers: 1.000 / meewerkers: 100.000 / Burgemeester: Antoin Scholten  / Verkeersaders: A67, A73, A74 / Stadsdelen: Venlo, Tegelen, Belfeld, Steyl, Blerick, Venlo-West, Arcen, Lomm, Velden / Afstanden tot: Eindhoven 42 min. - Maastricht 54 min. - Nijmegen: 60 min. - Düsseldorf 41 min. - Keulen: 60 min. 

Nieuwste vacatures Alle vacatures »

BBS-20-03 Zweminstructeur

CS-21-01 Allround Financieel adviseur

Extern lid rekenkamer Venlo

Medewerkers bij Gemeente Venlo

Kim Vercoulen

Doelgroep Coach team Werk

Rob Lowes

Regisseur Jeugdoverlast

Koen Kramer

Procesbegeleider dienstverlening

Kim Vercoulen

Doelgroep Coach team Werk

“Ik ben dankbaar voor de kans die ik gekregen heb”

 “Tijdens mijn studie psychologie was ik op detacheringsbasis werkzaam binnen team Levenszaken als baliemedewerker en diende de mogelijkheid zich aan om een Talent en Motivatie analyse te krijgen bij loopbaancentrum Vooruit! Ik kreeg hierdoor een goed beeld over mijn competenties en begon me steeds meer te oriënteren binnen de organisatie. Een aantal oriënterende gesprekken vonden plaats en tijdens het afstuderen kwam er een interne vacature voor intaker online. Goed voorbereid ging ik het sollicitatiegesprek in en een paar dagen later kreeg ik te horen dat ik de functie mocht vervullen. Super tof! Ik had mijn diploma nog niet op zak en ik kreeg nu al de kans om aan de slag te gaan. Aangezien er voor veel vacatures werkervaring wordt gevraagd, ben ik ontzettend dankbaar dat deze mogelijkheid zich voordeed. Ik werk in een heel sociaal team, help klanten en ik bied een luisterend oor. Dit geeft mij veel voldoening. Ik had deze functie zeker nog wel een tijdje willen vervullen, maar er deed zich op korte termijn weer een nieuwe kans voor. Vanaf januari 2020 ben ik werkzaam als doelgroep coach. In deze functie bemiddel ik klanten met een psychische/lichamelijke beperking of een verlaagd arbeidsvermogen naar werk. Hier gaat, zeker gezien mijn studieachtergrond, mijn hart nóg wat sneller van kloppen.”

Rob Lowes

Regisseur Jeugdoverlast

“Verandering van baan doet werken’

Al een aantal jaren werkte ik als Arbo Coördinator voor de gemeente Venlo, toen ik eens ‘achterom keek’. Ik moet bekennen dat ik eigenlijk wel schrok dat ik dit alweer zoveel jaren deed. Daar kwam bij dat de ontwikkeling van deze functie niet meer aansloot bij mijn competenties en interesses. Ik voelde dat het tijd was voor wat anders.

Ik heb mezelf met behulp van een loopbaanadviseur uit onze organisatie een spiegel voor gehouden. Wie ben ik nog na al die jaren? Wat zijn mijn kernwaarden? Wat wil ik qua werk nog doen de komende jaren? Wat past bij mij en waar liggen mijn competenties? En, niet onbelangrijk, ik raakte er van overtuigd dat de voor mij juiste baan op mijn pad zou komen.   

Een nieuwe functie in een nieuw team  maken dat ik een compleet nieuwe start maak. Het voelt alsof ik weer aan het begin van mijn carrière sta. Ik heb weer nieuwe energie en het gevoel dat ik weer in mijn kracht sta. Ik kan mijn competenties nu echt benutten en heb de mogelijkheid deze middels gerichte cursussen en coaching verder te kunnen verdiepen. Je begrijpt, hier zit weer een ‘gelukkige medewerker’.

Dit had ik, achteraf gezien, al veel eerder moeten doen. Ik kan er nu als het ware weer jaren tegenaan. Generatiepact, seniorenbeleid of vervroegde uittreding? Ik heb er bijna de leeftijd voor, maar daar ben ik totaal niet meer aan toe. Voor mijn gevoel ‘begin ik pas net’.

Zit jij ook op zo’n kruispunt in je werk en leven? Vraag je jezelf dan af: wil ik wel verder in mijn  huidige baan? Haal ik wel genoeg uit mezelf? Laat je niet  leiden door sentimenten zoals: Ben ik niet te oud, kan ik dit wel, of, en wat brengt de toekomst?  Als je echt wil en je de juiste instelling meeneemt kan iedereen deze stap zetten. Jij ook! Dus, ga ervoor en je zult zien dat je er, net zoals ik, geen spijt van krijgt. Wellicht vraag je jezelf ook af, ‘waarom heb ik dit al niet veel eerder gedaan?’.

Koen Kramer

Procesbegeleider dienstverlening

“Verander vandaag om wat je hebt morgen te behouden”

Naar enige omzwervingen binnen de  uitzendbranche, logistiek en afdeling sport binnen de gemeente Venlo ben ik geland op de functie van Procesbegeleider Dienstverlening. Ik ben een innovatief en vooruitstrevend persoon die belang hecht aan resultaat zonder daarbij het menselijke aspect uit het oog te verliezen. Gedurende mijn loopbaan stelde ik mijzelf steeds meer en meer de vraag ‘wat is nu mijn belangrijkste drijfsfeer’?. Onder andere gesprekken met collega`s, een TMA analyse maar ook de (interne)mogelijkheid om breed ervaringen op te doen hielp mij daarbij. Vanaf het moment dat ik mijn drijfveren en talenten helder had werd duidelijk dat procesmanagement goed bij mij zou passen. Mede daarom ben ik destijds opnieuw de schoolbank ingekropen. Inmiddels ben ik proceskundig Lean green en black belt gecertificeerd.

In Venlo was destijds voor mij (nog) geen ruimte om formeel in mijn nieuwe functie te treden. Gelukkig voor mij had de gemeente Horst aan de Maas op dat moment wel ruimte in de vorm van een afgebakende opdracht. Deze opdracht heb ik op basis van detachering uitgevoerd. Ik kijk met veel plezier terug op deze periode. Het werkte verfrissend en inspirerend om tijdelijk binnen een andere gemeente werkzaam te zijn. Naderhand keerde ik met meer ervaring terug en startte als Procesbegeleider Dienstverlening.

Ik focus mij momenteel vooral op de dienstverlenende processen binnen mijn organisatie. Met een trots gevoel kijk ik terug op het afgelopen anderhalf jaar. Een periode waarin ik samen met collega`s tastbaar resultaat heb neergezet door het klantvriendelijker en efficiënter inrichten van de frontoffice processen. Eigenlijk een schoolvoorbeeld van de typische verbeter cyclus. Het is namelijk nooit helemaal klaar …… Daarom het streven ‘elke dag weer een beetje beter’.

Contactinformatie

Bezoekadres
Hanzeplaats 1
5912 AT VENLO

Postadres
Postbus 3434
5902 RK VENLO

telefoon14 077
emailvooruit@venlo.nl
websitewww.venlovooruit.nl